Păsăruica pe care am mângâiat-o și a zburat vs. teama de apropiere în contradicție cu dorința

Helo! Bună seara lume! Astăzi am găsit în peregrinările mele de 5 kilometri cu bicicleta prin oraș o mică păsăruică, era un fel de porumbel negru care ușor tremura și l-am privit, m-a privit înapoi. Mă uitam la ea. S-a așezat. Niște cetățeni au ieșit din curte cu bicicletele . Nu prea le-a păsat.  A trecut o doamnă mai old lady pe acolo și s-a uitat în jos și a zis „Săraca e bolnăvioară de nu se ridică!” Cam așa era. Dar mai era ceva ce oamenii neurotipici nu văd la prima vedere. Wow ce ciudat sună! Ca o nucă într-o camionetă. Eh neurotipicii nu au văzut ce am văzut eu. I-am pus degetul pe cap și am mângâiat-o. Păsăruica a început să se teamă și a plecat un metru mai încolo după care iar s-a așezat. Mă gândeam că poate nu putea să zboare așa că am mai stat cu ea din cauza temerii că o va lua vreo pisică pe sus. M-am dus din nou spre ea și am mângâiat-o pe spate. De data asta nu doar că s-a mutat ci a și zburat cinci metri mai încolo punându-se lângă o poartă.

Imagine de Martina Boehm de la Pixabay

Mie pasărea mi-a amintit două lucruri. Nevoia de apropiere pe care o are o ființă și teama de a fi rănită. Și ca să mă raportez la oameni situația asta mi-a dat pârghia de a vorbi despre acest subiect. Un om care fuge de apropiere nu e un om care nu și-o dorește. Poate fi un om cu Asperger, cu anxietate socială pe care socializarea îl copleșește. Poate fi un om care a fost rănit în trecut de oameni pe care i-a lăsat să se apropie să îl mângâie. Poate fi un om cu o anumită condiție psihologică, de pildă o tulburare pe partea de atașament, o tulburare Borderline sau de personalitate. Pot fi multe. Am învățat să nu mai conectez comportamentul direct de o cauză care pare aparentă, ci să caut mult mai mult să înțeleg.  Nu renunța să te apropii de o persoană, să o cunoști pentru că ea pare că aparent nu își dorește. S-ar putea să îi fie teamă de apropiere, să îi fie frică de această postură vulnerabilă. Să simtă că apropierea o copleșește.

E nevoie să dai situații. Să dai progresiv. Să experimentezi, să încerci, să vezi diverse lucruri. Să nu te oprești, pentru că s-ar putea ca un comportament pe care tu îl conectezi cu o cauză să aibă o cauză mult mai alambicată și diversă în spate.  Poți spune tu sigur-sigur că fata cu care ai ieșit de 5 ori și a șasea oară când ai fost cu ea în Grădina Botanică și te-ai oferit să îi faci masaj și te-a refuzat, poți să zici tu sigur că ei nu îi place cu tine?

Poți să zici că o fată dacă pare că dă înapoi când vrei să o atingi are o legătură directă cu persoana ta? Îți zic eu. Nu are. Poate avea legătură cu stima de sine. S-ar putea ca acea fată care pe tine te refuză, de fapt fie să simtă că nu merită ceea ce primește, că simte sentimente de vină pentru că simte un iz de fericire. S-ar putea să fie o fată (chiar este) care să se fi obișnuit atât de mult să simtă sentimente negative încât cele pozitive să i se pară străine, să pară că nu sunt parte din ea. Dar aici vine partea umană din om. Atunci când nu dorești pe cineva perfect, nici o inimă perfectă, ci cauți să vezi ce e dincolo de ce se arată. Și abia atunci poți decide, după 8 întâlniri, 3 spectacole de teatru, o ieșire la film, 105 idei schimbate din care 58 dezbătute, 26 de discuții în contradictorii (constructive toate, păi cum altfel!) că da măi să știi că pot să o înțeleg. Să știi că merită să merg mai departe. Merită să investesc să învăț acea pasăre să nu se teamă de atingerea mea!

Merită să investesc în acea femeie pentru că are un potențial pe care eu îl pot scoate la lumină, văd ceea ce ea nu vede. Simt că problemele ei nu mă depășesc, și îmi doresc să o ajut să își remedieze defectele deoarece și eu la rândul meu îmi recunosc punctele slabe și sunt gata să le îmbunătățesc, fără să dau vina în stânga și în dreapta pe ceilalți sau pe ea, ci cu responsabilitate, cu deschiderea de a explorare și cu dorința de a eșua!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s